הדרכות בטיחות בעבודה נהוגות כיום במרבית מקומות העבודה, ובענפים מסוימים אף קיימת דרישה לכך בחוקי העבודה החלים על בית העסק. מדובר באחד הכלים הבסיסיים, הראשוניים והחשובים ביותר להעלאת רמת הבטיחות במקום העבודה

מה הרעיון הכללי העומד מאחורי הדרכות בטיחות והופך אותן לחשובות ומומלצות כל כך? מהם הנושאים בהם עוסקות הדרכות בטיחות בעבודה? מי אמור להעביר את הדרכות הבטיחות הללו ובאילו תחומים נדרשת התייחסות מיוחדת ועריכת הדרכת בטיחות ייעודית?

העלאת המודעות של העובדים למפגעי בטיחות פוטנציאליים והנהלים הרלבנטיים

הרעיון הכללי העומד מאחורי הדרכת בטיחות העבודה הוא פשוט, כמעט טריוויאלי – אחת הדרכים הטובות ביותר לשמור על הבטיחות האישית של העובדים במקום העבודה היא לגרום להם להיות מודעים וערים יותר לנושא הבטיחות בעבודה בכללותו, כמו גם למפגעי הבטיחות הספציפיים הרלבנטיים למקום עבודה זה ועלולים לסכן את בטיחותם האישית יותר מכל.

אחת הדרכים המתבקשות להעלות את מודעותם וערנותם של עובדי הארגון לנושא הבטיחות ולמפגעים הספציפיים הרלבנטיים היא כאמור באמצעות הדרכות ייעודיות, עבורן מפנים העובדים פרק זמן מסוים באמצע יום העבודה (מומלץ כי הדרכות הבטיחות לא ייערכו בסיום היום או שבוע העבודה, כאשר העובדים כבר עייפים, לא מרוכזים ורק רוצים לסיים את היום/שבוע…). במהלך ההדרכה מעביר בעל מקצוע המתמחה בתחום הבטיחות בעבודה (נגיע לכך מיד) את כל המידע הרלבנטי עבור העובדים, החל מהצבעה על גורמי הסיכון הרלבנטיים ביותר עבור אותו מקום עבודה ועד לנוהלי הבטיחות הספציפיים המונהגים באותו מקום והאופן בו הם אמורים להתמודד עם מפגע הבטיחות הפוטנציאלי. כאמור, הרעיון הוא ליידע את העובדים ולגרום להם להבין בעצמם את ההיגיון העומד מאחורי נוהלי הבטיחות המחייבים אותם, במקום סתם להטיל עליהם מלמעלה נהלים שונים ולקוות שיקיימו אותם מתוך ציות "עיוור"…

מי אמור להעביר הדרכות בטיחות בעבודה?

אידיאלית, הדרכת בטיחות בעבודה צריכה להיות מועברת על ידי אנשי מקצוע המתמחים ספציפית בעולם הבטיחות בעבודה, ולא על ידי עובד זה או אחר עליו הוטל לטפל גם בעניין הדרכות הבטיחות, במקביל לשאר המחויבויות שלו. לכן, בוחרים מרבית בתי העסק והארגונים הגדולים באנשי מקצוע מעולם הבטיחות בעבודה על מנת להעביר את הדרכות הבטיחות לעובדים. אנשי מקצוע דוגמת ממונה בטיחות בעבודה או יועצי בטיחות למיניהם הם לרוב אנשי המקצוע המתאימים ביותר להעברת הדרכות הבטיחות. מלבד לידע והניסיון שלהם ספציפית בתחום של בטיחות בעבודה, אנשי מקצוע המורגלים בהעברת הדרכות בטיחות לומדים גם כיצד לדבר מול קהל ולשמור על תשומת הלב והערנות שלו, כיצד בדיוק להעביר את המסרים העיקריים, כיצד לתזמן את ההדרכה בצורה הפרודוקטיבית ביותר ועוד. כל אלו מסייעים לייצר הדרכה אפקטיבית ומועילה, במקום הרצאה משעממת ממנה העובדים לא ייקחו יותר מדי

בטיחות אש והדרכות בטיחות ייעודיות נוספות

תחומים מסוימים הרלבנטיים לחלק ממקומות העבודה מצריכים התייחסות מיוחדת, ולעיתים גם הדרכות בטיחות ייעודיות. הדוגמה הבולטת ביותר לכך היא התחום של בטיחות אש. תחום זה רלבנטי כמובן עבור כל מקום עבודה, ובמקרים רבים רלבנטי במיוחד ויותר מכל תחום ספציפי אחר (במקומות עבודה רבים מפגעי אש פוטנציאליים הם חלק מובנה מתחום העיסוק וענף הפעילות המדובר).לכן ניתן למצוא במקומות עבודה רבים הדרכות בטיחות אש ייעודיות ותקופתיות, המועברות על ידי יועצי בטיחות אש מומחים.

דוגמה נפוצה נוספת להדרכות בטיחות ייעודיות וספציפיות היא זו של עבודה בגובה, הרלבנטית עבור מפעלים ומקומות עבודה רבים ומצריכה לרוב הדרכת בטיחות ייעודית ונפרדת. דוגמה נוספת היא זו של מקומות עבודה בהם נעשה שימוש בכימיקלים מסוכנים אשר הטיפול בהם מצריך נהלי בטיחות מיוחדים.

בכל מקרה, עבור כל מקום עבודה מומלץ לבחון באמצעות חברה המתמחה בבטיחות בעבודה, האם ישנם תחומים ספציפיים ורלבנטיים עבור אותו בית עסק, המצריכים הדרכת בטיחות ייעודית.

לאוס בניית אתרים קידום אתרים אורגני

Call