במבנים רבים בישראל ובעולם ניתן למצוא את מה שמכונה "תיק שטח". לרוב, מדובר במבנים גדולים ומורכבים, מבנים בהם משתמש מספר גדול יחסית של אנשים מדי יום, מבנים המכילים מתקנים מורכבים רבים מסוגים שונים וכו'. בעוד חוקי המדינה מחייבים מבנים מסוימים להחזיק בתיק שטח מעודכן (לקריטריונים נגיע בהמשך…), גם במבנים גדולים אשר אינם בהכרח מחויבים בתיק שטל על פי חוק, מומלץ שיהיה אחד.

זאת מכיוון שתיק שטח הוא דבר אשר יכול בקלות לסייע למנוע תאונות ולהציל חיים ממש, בדיוק כמו בעלי תפקידים דוגמת ממונה בטיחות או יועץ בטיחות אש. מה מכיל תיק שטח, מדוע הוא חשוב כל כך, מהם הקריטריונים אשר הופכים את תיק השטח לחובה על פי חוק עבור בניין ספציפי זה או אחר ומהי הדרך הטובה ביותר להכין תיק שטח שכזה ברמה מקצועית גבוהה?

 

מידע כולל, מפורט והכרחי אודות אותו מבנה – תכולתו של תיק שטח סטנדרטי

תיק שטח הוא בעצם אסופה של מסמכים אשר מפרטים בצורה מאוגדת ונוחה לקריאה את כל המידע הרלבנטי אודות מבנה מסוים, כאשר הכוונה ב"רלבנטי" היא בכך שמדובר במידע המיועד לשמש במקרי חירום ובמקרים של תאונות מסוימות, ספציפית את כוחות הכיבוי וההצלה (כמו גם כוחות נוספים המתפעלים אירוע מסוג זה או אחר). כאשר מתרחשת שריפה במבנה, למשל, אין לכוחות ההצלה או לשוהים במבנה את הזמן להתחיל ולחפש את התכניות המפורטות של המבנה על מנת להבין לאן כדאי להוביל את האנשים, או את תכניות החשמל והאנרגיה של המבנה על מנת להבין מהם מוקדי הסיכון הפוטנציאליים. פרטים אלו, כמו מגוון פרטים קריטיים והכרחיים נוספים, מרוכזים בצורה מסודרת ונוחה לגישה מהירה בתיק השטח, וזה בתורו משמש את כוחות ההצלה והגורמים המנהלים ומתפעלים אירוע זה או אחר במבנה.

עצם קיומו של תיק שטח אינו גחמה רגעית או מקומית של כמה מומחי בטיחות במקום העבודה בישראל. מדובר בפרוצדורת עבודה סטנדרטית בארץ ובעולם, אשר הוכיחה עצמה לא פעם בעבר כיעילה ביותר, כך שניתן לומר שחיים רבים הוצלו עד כה תודות לקיומם של תיקי שטח שונים. חייבים לזכור כי במיוחד במקרה של מבנים גדולים ומורכבים, מבין האנשים המבקרים במבנה מדי יום רבים אינם מכירים את המבנה לפרטי פרטים, ובזמן חירום גם מי שכן מכיר את המבנה עלול להילחץ ולהתבלבל. בכל הנוגע לצוותי ההצלה והכיבוי, למשל, ברור כי קיים צורך בריכוז מפורט ובהיר של המידע הרלבנטי, וזהו בדיוק טבעו של תיק השטח.

כנסו לכאן וקראו על תפקידיו של ממונה בטיחות.

מידע אודות המבנה ומערכותיו השונות

מה, אם כן, ניתן למצוא בתיק שטח? ובכן, כבר הזכרנו כי תכניות הבניין, כמו גם התכניות של מערכת החשמל, האנרגיה והמים של הבניין – את כולן נוכל למצוא בתוך תיק שטח סטנדרטי. בנוסף לתכניות הנדסיות, גם תרשימים מסוגים שונים (דוגמת תרשים דרכי מילוט במקרה של שריפה) ותמונות מסייעות יהיו חלק מתיק השטח.

בתיק השטח נוכל למצוא כמובן תיאור מפורט של מערכות אספקת המים (אשר קריטיות כמובן למקרים של שריפות), כמו גם הערכות סיכונים שבוצעו אודות מבנה זה, נהלי חירום למיניהם, מערכי מילוט ועוד.

 

מי מחויב בהחזקת תיק שטח?

כפי שציינו, הכנת תיק שטח מפורט הינה בגדר חובה המעוגנת בחוק, לפחות עבור חלק מהמבנים השונים הקיימים בארץ. קיימים קריטריונים מפורטים המגדירים אילו בניינים מחויבים בתיק שטח ואילו לא, ועל מנת לוודא האם בניין זה או אחר נכלל תחת הגדרות אלו יש לעבור על הקריטריונים המפורטים של הגורמים הרשמיים מטעם המדינה המפרסמים ואוכפים תקנות אלו.

באופן כללי יחסית, ניתן לומר כי מבנים גדולים ורחבי ידיים יחויבו בתיק שטח, כמו גם בניינים מורכבים מבחינת המבנה, המתקנים השונים שהם מכילים או המערכות השונות שלהם.

לדוגמה, מבני מגורים אשר גובהם עולה על עשרים ותשעה מטרים מחויבים בהחזקת תיק שטח. כמו כן, אולמות אירועים למיניהם אשר גודלם עולה על 750 מטרים רבועים, אולמות ספורט ואצטדיונים, בתי מלון בהם יותר משלושים וחמש מיטות (כלומר – מסוגלים לארח יותר משלושים וחמישה אורחים בבת אחת), מרכזי קניות גדולים, מסופי נוסעים, בתי חולים ומוסדות רפואיים שונים ועוד – כל אלו מחויבים בהחזקת תיק שטח מקצועי ומפורט.

 

הדרך הבטוחה להכין תיק שטח מקצועי

הכנת תיק שטח טוב אינה עניין של מה בכך. חשוב להכיר את תחום הבטיחות בעבודה ולדעת מהם הדגשים השונים עליהם יש לשים את האצבע על מנת שתיק השטח היה באמת מקצועי ומספק ויבטיח כי גורמי חילוץ והצלה, למשל, אשר ייקראו לבניין זה, יקבלו את המידע הטוב ביותר שהם יכולים לקבל על מנת שיסייע להם לסיים את האירוע בצורה המהירה והטובה ביותר.

הדרך המומלצת היא כמובן לעבוד עם חברה המתמחה ספציפית בתחום הבטיחות בעבודה. רק כך תוכלו להיות בטוחים כי אנשי מקצוע מנוסים ומשופשפים בתחום זה יסייעו לכם בהכנת תיק שטח מקצועי ומספק.

לאוס בניית אתרים קידום אתרים אורגני

Call