ברבים מבתי העסק ואתרי הבנייה בארץ מועסק ממונה בטיחות בעבודה – תקן הנדרש על פי תקנות משרד העבודה בבתי עסק, מפעלים ואתרים שונים, על פי קריטריונים מוגדרים דוגמת מספר עובדים, היקף פעילות וכו'. בעוד מדובר באיש מקצוע אשר תרומתו למקום העבודה חשובה מאין כמוה ובשירות מקצועי אותו אנו מציעים, חשוב לסקור מה בדיוק משמעות בתפקיד, מה הוא כולל ולמי בדיוק הוא מתאים?

מלבד למנהלים או אנשי מקצוע המתמחים בעולם הבטיחות בעבודה, מרבית הציבור ובעלי העסקים גם יחד אינם ממש מכירים את התפקיד של ממונה בטיחות בעבודה, מה בדיוק הוא כולל ומהי השפעתו החשובה על מקום העבודה. מהי, אם כן, משמעות התפקיד הזה?

העלאה מקצועית ושיטתית של רמת הבטיחות במקום העבודה

על מנת לנסות ולהבין מהי בדיוק המשמעות של תפקיד ממונה הבטיחות בעבודה, ננסה להגדיר באופן כללי מהו תפקידו של איש מקצוע זה, מנקודת המבט של הארגון המעסיק אותו. תפקיד זה, באופן כללי ביותר, הוא להעלות באופן עקבי ושיטתי את רמת הבטיחות באותו מקום עבודה, כך שמספר תאונות העבודה והמקרים המסכנים את בטיחותם האישית של העובדים, המנהלים, הלקוחות או כל אדם אחר הנמצא במקום זה, יצטמצם למינימום האפשרי. לאורך זמן, המטרה היא כמובן למגר לחלוטין מפגעי בטיחות ומצבים מסכני בטיחות וחיים.
השירות שמעניק ממונה בטיחות בעבודה מנסה לחתור להשגת מטרות אלו באמצעות מגוון פעולות ושירותים שונים. למשל: כתיבה מחודשת של נהלים והוראות בטיחות מקצועיות, ביצוע ניהול סיכונים מושכל וסקרי מפגעים, העברת הדרכות בטיחות שונות, ביצוע תצפיות ועריכת מבדקים הבוחנים את אופן הטמעת נהלי והוראות הבטיחות באותו ארגון, הובלת תהליך בניית מערך בטיחות כולל ומקיף ויישומו בפועל ועוד.

באופן כללי ונרחב יותר ניתן לומר כי משמעות תפקידו של ממונה בטיחות בעבודה היא פשוט שמירה על חייהם ועל ביטחונם האישי של העובדים במקום העבודה. נשמע אולי פשוט, אך לא קל או פשוט לביצוע, וחשוב מאין כמוהו…

למי מיועד שירות ממונה בטיחות בעבודה?

מהם הארגונים ומקומות העבודה עבורם רלבנטי שירות ממונה בטיחות? ובכן, כפי שציינו לעיל, קיימים קריטריונים מוגדרים בחוק למקומות עבודה המחויבים בהעסקתו של ממונה בטיחות. למשל – בתי עסק חקלאיים בהם מועסקים מעל לחמישים עובדים בו זמנית, אתרי בנייה בהם מועסקים מעל למאה עובדים בו זמנית, בתי עסק גדולים מתחומים אחרים וכל בית עסק אחר אשר מפקח עבודה אזורי קובע כי קיימים בו סיכונים המצריכים ומצדיקים העסקת ממונה בטיחות.
עם זאת, ניתן למצוא לא מעט מקומות עבודה וארגונים בישראל המעסיקים ממונה בטיחות גם כאשר אינם מחויבים לכך על פי "החוק היבש". במקרים רבים מקבלים בעלי העסק/ארגון או מנהלים שונים בשטח את ההחלטה להעסיק ממונה בטיחות על מנת לשפר באופן מקצועי ויזום את מערך הבטיחות באותו מקום עבודה, מה שבדרך כלל בא לכדי ביטוי בהצלת חיים ובמניעת פציעות ותאונות מצערות. בין הארגונים ומקומות העבודה בהם נוכל למצוא לא פעם תקן עבור ממונה בטיחות בעבודה ניתן למנות מפעלים ועסקים חקלאיים, פרויקטים של בנייה ופיתוח, בתי מסחר גדולים, מוסדות להשכלה גבוהה, בתי חולים, בתי מלון ועוד.

כיצד כדאי להחליט האם גם אתם זקוקים לממונה בטיחות?

עבור ארגונים, מוסדות ומקומות עבודה שונים אשר אינם נופלים תחת הקטגוריות המוגדרות בנהלי משרד העבודה בנוגע להעסקת ממונה בטיחות, אך עדיין זקוקים למערך בטיחות יסודי, מקצועי ויעיל – כיצד נוכל להחליט האם העסקת ממונה בטיחות היא הדרך בה כדאי ללכת?
ובכן, בגדול ניתן לומר כי במידה וההתלבטות בכלל קיימת, סביר להניח שתוכלו רק להרוויח מהעסקתו של ממונה בטיחות מקצועי. במידה ובמקום זה קיים בכלל צורך במערך בטיחות יסודי ומקצועי, כנראה שקיימים מפגעי בטיחות אקטואליים או פוטנציאליים משמעותיים מספיק על מנת להעלות את הסוגיה לדיון. במקרים אלו, ממונה בטיחות יכול בהחלט לתרום המון.
במקרים בהם לא לגמרי ברור, מומלץ לפנות לקבלת ייעוץ מקצועי מחברה המתמחה בבטיחות בעבודה. אולי תגלו דרכים אחרות ויעילות גם כן לשפר את מצב מערך הבטיחות הקיים…

לאוס בניית אתרים קידום אתרים אורגני

Call