על שולחנם של מנהלי עסקים קטנים, בינוניים וגדולים מונחים אינספור נושאים שונים לטיפול, חלקם חשובים יותר וחלקם פחות. כאשר אותם מנהלים אינם משכילים להבחין בין עיקר לתפל או אינם מחלקים את העבודה בצורה יעילה בין כל חברי ההנהלה והעובדים, חלק מאותם נושאים עלולים ליפול בין הכיסאות ולא לזכות בתשומת הלב היתרה לה הם ראויים. הדוגמה האולטימטיבית לכך היא כמובן נושא הבטיחות בעבודה – אולי הנושא החשוב והמשמעותי ביותר (שכן מדובר בבטיחותם האישית ובשלומם הגופני של עובדי העסק עצמם), הראוי להתייחסות מיוחדת ויתרה. להלן כמה מהסעיפים המרכזיים בנוגע לבטיחות במקום העבודה, אותם חייבת כל הנהלה של מפעל או עסק באשר הוא לקחת לתשומת ליבם –

 

ממונה בטיחות – ממונה בטיחות הוא בעל מקצוע מוסמך ומורשה מטעם משרד העבודה והרווחה, האמון על סוגיות שונות של בטיחות בעבודה. עסקים ומקומות עבודה העונים לקריטריונים מסוימים (הקשורים, בין השאר, למספר העובדים בעסק) מחויבים על פי חוק בהעסקת ממונה בטיחות. אם אינכם בטוחים האם העסק שבהנהלתכם מחויב בהעסקת ממונה בטיחות, ניתן להתייעץ עם יועץ בטיחות בעבודה, או לבדוק את התנאים והמגבלות השונות המפורטים על ידי משרד העבודה בהקשר זה.

 

בניית תוכנית בטיחות מפורטת – בתי עסק גדולים וכאלו הצפויים להתרחב במהלך השנים הבאות, מכינים לרוב תכניות בטיחות מפורטות הכוללות גם תקציב מפורט ביותר, המאפשר להעריך באופן מדויק יחסית בדיוק כמה הוצאות הקשורות לנושא בטיחות צפויות להיות לעסק בתקופה הקרובה. עסקים רבים מוצאים עצמם לא מוכנים בבואם להסדיר נוהלי בטיחות בסיסיים שונים, אשר יישומם עולה לא מעט כסף. מכיוון שמדובר בהוצאה הכרחית עליה לא ניתן לוותר, עדיף לתכנן ולהעריך מראש את העלויות וההוצאות הצפויות. בבניית תוכניות בטיחות מפורטות מתמחות חברות העוסקות בבטיחות בעבודה ומציעות שירות זה באופן מקצועי.

 

כתיבה מפורטת של נהלי בטיחות – עם או בלי יועץ בטיחות מקצועי, על הנהלת העסק לדאוג לניסוחם ויישומם של נהלי בטיחות מפורטים. ספציפית, חשוב להדריך את צוות ההנהלה והעובדים גם יחד בנושא זה, ולוודא כי נהלי הבטיחות ברורים לכלל מצבת העובדים, וכי קיימת הקפדה יתרה בכל הנוגע לנושא זה.

 

ניתוח סיכונים – נושא הבטיחות במקום העבודה אינו מתמצה בכתיבת נהלים ויישומם, אלא גם בניסיונות פעילים לחזות תקלות ובעיות בטיחותיות פוטנציאליות, על מנת שניתן יהיה לטפל בהם מבעוד מועד ולצמצם עוד ועוד את הסיכויים לתקלה אשר תסכן את בטיחותם האישית של העובדים. גם כאן, יועץ בטיחות בעבודה וחברות המתמחות ספציפית בתחום זה הם הגורמים המקצועיים אליהם כדאי לפנות על מנת לנסח תוכנית טיפול מקצועית עבור סיכוני בטיחות פוטנציאליים בתהליכי עבודה שגרתיים במקום העבודה.

 

בטיחות אש – אש מהווה סיכון ייחודי עבור בתי עסק מסוגים רבים ושונים, ולא בהכרח רק כאלו העושים שימוש בכימיקלים דליקים או בגופי חימום גדולים וכד' – בכל מפעל או עסק ממוצע קיימים סיכונים הקשורים לאש, החל ממערכת החשמל ועד לסכנת דליקה כתוצאה מגורמים חיצוניים שונים. יועץ בטיחות אש הוא הגורם המקצועי הרלבנטי במקרה זה – עליו לוודא כי העסק אכן מודע ומיישם את כל נהלי בטיחות האש השונים, כי מתקיימות הדרכות מקצועיות מסודרות בנושא וכו'.

 

חקירת תאונות – דרך נוספת להתמודד עם הנושא המורכב כל כך של בטיחות במקום העבודה הוא באמצעות חקירה שיטתית ומעמיקה של תאונות, או מקרים של "כמעט תאונה" המתרחשים במקום עבודה זה. חקירה יסודית של מקרים אלו מאפשרת הסקת מסקנות חשובה, זיהוי פגמים בנהלי הבטיחות הקיימים והיערכות יעילה יותר להתמודדות עם מצבי תאונות שונים.

מאמרים שעשויים לעניין אותך

לאוס בניית אתרים קידום אתרים אורגני

Call