ממונה בטיחות הוא בעל המקצוע ה"רשמי" אשר אמון על שמירת הבטיחות במקום העבודה והעסקתו נדרשת על פי חוקי המדינה, לפחות עבור בתי עסק בסדר גודל מסוים ומעלה. גם בארגונים ובתי עסק קטנים רבים ניתן למצוא ממונה בטיחות במשרה חלקית או מלאה, גם כאשר אותו ארגון אינו נדרש לכך על פי חוק. מנהלים ומעסיקים רבים מעוניינים להבטיח רמה מקסימאלית של בטיחות במקום העבודה, ולשם כך שוכרים אנשי מקצוע המתמחים ספציפית בתחום זה, דוגמת ממונה בטיחות. בעוד בעל מקצוע זה מתמודד עם מספר אתגרים מרכזיים ובסיסיים במסגרת תפקידו, אחד האתגרים הפחות ברורים מאליהם הוא הגורם האנושי – העובדים ושאר האנשים עימם נדרש ממונה הבטיחות להתמודד. מהם האתגרים הנפוצים והצפויים בהקשר זה עבור ממוני בטיחות בעבודה ומהן שיטות העבודה ודרכי ההתמודדות אשר אמורות לתת מענה לאתגרים אלו?

 

הטמעת מערך הבטיחות בקרב העובדים והתמודדות עם שאננות

אחד האתגרים הראשוניים והמהותיים ביותר עימם מתמודד ממונה הבטיחות בעבודה בהקשר של הגורם האנושי הוא הצורך להטמיע תרבות עבודה מסוימת באותו ארגון, כזו המתייחסת ברציחנות ובמלוא כובד הראש לנושא הבטיחות בעבודה. קל ופשוט יחסית לחוקק חוקים ותקנות בטיחות, ואפילו לאכוף אותם ולגרום לעובדים למלא אחריהם. עם זאת, קשה ומאתגר הרבה יותר ליצור ולהטמיע תרבות ארגונית של ממש אשר נותנת מקום נרחב וראוי לנושא הבטיחות בעבודה, תרבות אשר תביא את העובד הממוצע להיות קשוב ומודע לנושא הבטיחות לאורך כל יום העבודה ובכל שלב של עבודתו. ממונה הבטיחות הוא אחד מאנשי המקצוע האמונים על פיתוח מערך הבטיחות במקום העבודה והטמעתו האפקטיבית. לשם כך עליו להתמודד עם הפסיכולוגיה האנושית של העובדים והמנהלים גם יחד, לנסות ולהבין מהן הדרכים היעילות ביותר להשפיע עליהם לעומק ולגרום להם להפנים באמת את החשיבות העצומה של נושא חשוב זה.

אתגר משמעותי נוסף עימו מתמודד ממונה בטיחות בעבודה הוא שאננות – תכונה זו נפוצה לבני אדם במקומות רבים ובתקופות שונות, ולמעשה השגרה והנוחות המאפיינים את החיים המודרניים הם גורמים מרכזיים לשאננות באינספור סיטואציות, בטח ובטח במקומות עבודה רבים. כאשר נתקלים בסכנה בטיחותית בלתי מוכרת או צפויה, קל יחסית לשים אליה לב. כאשר עובדים ליד סכנה בטיחותית שכזו שעות על גבי שעות יום אחרי יום, קשה הרבה יותר שלא לפתח שאננות ולהתחיל ולהמעיט בערכה של הסכנה. גם כאן בא לכדי ביטוי תפקידו של ממונה הבטיחות בעבודה  – עליו להיות מודע לשאננות המובנית בבני אדם במצבים של שגרה החוזרת על עצמה מדי יום ולפעול על מנת לשבור שאננות זו בכל דרך אפשרית, החל מהדרכות בטיחות תקופתיות, דרך נהלי בטיחות משתנים ודינמיים ועד לרעיונות מקוריים שונים אשר יסייעו לעובדים לשמור על ערנות ומודעות גבוהה לסכנות הבטיחותיות הפוטנציאליות במקום בו הם נמצאים.

 

הסתכמות על מחקרים בתחום והשתלמויות מקצועיות בנושא הגורם האנושי

האתגרים השונים הנובעים מהגורם האנושי במקום העבודה וניצבים בפניו של ממונה הבטיחות בעבודה נענים בשנים האחרונות בארץ ובעולם במספר דרכי פעולה שונות.

בתור התחלה, קיים כיום תחום מחקר רחב ועשיר בנוגע בנושא ספציפי זה – פסיכולוגים תעשייתיים (פסיכולוגים המתמחים בהתנהגות אנושית בסביבות עבודה בעולם התעשייתי) עורכים מחקרים מעמיקים ונרחבים בתחום ומנסים להגיע לתובנות מועילות בנוגע לפסיכולוגיה האנושית בסביבה זו – כיצד היא פועלת, ממה היא מושפעת ומונחית וכיצד ניתן וכדאי לפעול על מנת לשנות את התנהגותם ומודעותם של עובדים לכיוון רצוי וחיובי. תחום הפסיכולוגיה התעשייתית בוחן בצורה שיטתית ומעמיקה נושאים כמו תהליכי חשיבה נפוצים, מעורבות של עובדים באירועים בטיחותיים וההשפעות של סכנות בטיחותיות על זיכרון, שכחה וכו'. מחקרים אלו לוקחים תובנות בסיסיות או מורכבות מעולם הפסיכולוגיה ומיישמים אותן עבור סביבות מסוימות ביותר, דוגמת סביבות עבודה מלחיצות או מסוכנות מסיבות אלו ואחרות. המסקנות העולות כתוצאה ממחקר שיטתי מסוג זה משמשות לצורך יצירת דרכי עבודה חדשות, המשמשות אנשי מקצוע דוגמת יועצי וממוני בטיחות בעבודה. את כל אלו יכול ממונה בטיחות בארץ ליישם בעצמו ובכך להתמודד בצורה יעילה הרבה יותר עם אתגרי הגורם האנושי בהקשר של שמירה על בטיחות במקום העבודה.

ממונה בטיחות בעבודה מסתמך כיום על מחקרים שונים מהתחום בגיבוש תכנית העבודה שלו בארגון זה או אחר ומתייעץ עם עמיתים מהתחום או מעולם הפסיכולוגיה התעשייתית במטרה להעלות מודעות של גורמים רלבנטיים נוספים לנושא זה ועוד.

על מנת להעלות מודעות לנושא הגורם האנושי, האתגרים שהוא מציב ודרכי ההתמודדות האפשריות עם אתגרים אלו, נערכים בארץ ימי עיון וכנסים מקצועיים שונים, העוסקים ספציפית בנושא זה. השתלמויות אלו נועדו להעלות את המודעות בקרב ציבור אנשי המקצוע מתחום הבטיחות, וביניהם ממוני בטיחות ויועצי בטיחות גם יחד, ולשים בידיהם את הכלים הנדרשים על מנת להתמודד בהצלחה עם נושא רגיש וחשוב זה.

נקווה לראות בעתיד הקרוב כי רמת הבטיחות הממוצעת והמודעות של העובדים במקומות עבודה בישראל עולה כתוצאה מהתמודדות אפקטיבית עם הגורם האנושי בסיטואציה זו.

מאמרים שעשויים לעניין אותך

לאוס בניית אתרים קידום אתרים אורגני

Call