אינספור מקומות עבודה שונים מכילים בתוכם באופן אינהרנטי ובלתי נפרד גם סיכונים וסכנות בטיחותיות רבות. חשבו למשל על מפעלים בהם נעשה שימוש נרחב בחומרים כימיים מסוכנים, באתרי עבודה המצריכים עבודה שוטפת ויומיומית בגובה (דוגמת אתרי בנייה) ובעוד אלף ואחת דוגמאות למקומות עבודה הכוללים שימוש שוטף ויומיומי בחומרים בעלי פוטנציאל לסכנה לעובדים ולשוהים במקום. מטבעו עוסק האדם גם בתחומים אשר אינם בטיחותיים לחלוטין עבורו, אך כאשר מדובר במקומות מסודרים ומוסדרים דוגמת מקומות עבודה "רשמיים", עשה החברה ככל יכולתה על מנת להבטיח כי האנשים הבוחרים לעסוק בתחומים אלו ייחשפו לכמה שפחות סכנות בטיחותיות יומיומיות. בתוך הניסיון החשוב והמרכזי כל כך להבטיח את בטיחותם של העובדים במקומות עבודה "מסוכנים" שונים, קיימת מערכת של יחסי גומלין בין מקום העבודה עצמו (או החברה המנהלת אותו) לבין רשויות המדינה, המציעות רגולציה ממשלתית מוקפדת בכל הנוגע לנושאי בטיחות.

 

מינוי ממונה בטיחות, עמידה בתקנים קפדניים ועוד – פעילות המדינה בנושא

כאמור, אחד התפקידים המרכזיים והראשונים של כל מדינה הוא שמירה על החיים והבטיחות האישית של אזרחיה. היא עושה זאת באמצעות הפעלתו של צבא המתמודד עם איומים חיצוניים, הפעלתה של משטרה המתמודדת עם איומים פנימיים, ותקצוב והפעלה של אינספור מערכים נרחבים נוספים הבאים להבטיח את בטיחותם האישית של האזרחים, דוגמת בתי חולים, מערך כיבוי אש ועוד.

גם בכל הנוגע לבטיחות במקומות עבודה פועלת המדינה בצורה אקטיבית, מתוקף היותה סמכות חוקית ובירוקראטית. כל זה נכון כמובן לא רק בישראל, אלא עבור כל מדינה מתוקנת (ככל שהמדינה מתוקנת ומתקדמת יותר כך האופן בו היא מיישמת ומפעילה מערכי שמירה של בטיחות האזרחים יהיה נרחב ואפקטיבי יותר).

כיצד, אם כן, פועלת המדינה בנושא חשוב זה? בכל מקום עבודה גדול ו"מסוכן" מבחינת אופי פעילותו ניתן להיווכח בצורה ברורה וישירה בהתערבותה (הרצויה והמבורכת כמובן) של המדינה בכל הנוגע ליישום נהלים וצעדים שונים הבאים להעלות ככל הניתן את רמת בטיחותם האישית של העובדים והשוהים בסביבת עבודה זו. דוגמה מצוינת לכך היא ממונה בטיחות בעבודה – מדובר בתקן רשמי מטעם המדינה, המחייבת בתי עסק מסוגים שונים (כאלו העומדים בקריטריונים מפורטים שונים) להעסיק בעל מקצוע מסוג זה. את הסמכתם והכשרתם מקבלים ממוני בטיחות מטעם המדינה עצמה (משרד העבודה והרווחה), וכך נוצרת אחידות מסוימת בכל הנוגע להקפדה על בטיחות במקומות עבודה אלו – בכל מקום עבודה מתחום מסוים, המכיל מעל למספר מסוים של עובדים וכד' (כלומר – מקום עבודה העומד בקריטריונים אשר נקבעו בחוק עבור מקומות עבודה המחויבים בהעסקת ממונה בטיחות) נמצא ממונה בטיחות מקצועי ומוסמך, אשר יוודא בין היתר כי נהלי בטיחות מפורטים ובסיסיים אכן מיושמים ומוקפדים באופן שוטף.

בנוסף לממונה בטיחות בעבודה ניתן למצוא כמובן גם אינספור תקנים ונהלים מפורטים שונים, אותם מכתיבה המדינה למקומות עבודה רבים וביניהם גם לחברות ועסקים פרטיים לחלוטין. תקנים של בטיחות אש, למשל, כמו גם אינספור סוגים נוספים של תקנים ונהלי עבודה רשמיים מיושמים כיום במקומות עבודה בישראל בהוראתה ובאכיפתה השוטפת של המדינה.

 

מה עושים העסקים והחברות הפרטיות על דעת עצמם?

בעוד המדינה מחייבת מקומות עבודה ועסקים רבים בעמידה בתקנים ונהלי בטיחות מחמירים, בהעסקתו של ממונה בטיחות ועוד, גם בתי העסק והחברות עצמן פועלים כמובן בתחום הבטיחות במקום העבודה, גם במקומות בהם אינם מחויבים בכך על פי חוק. כך, בכל תחום פועלות חברות פרטיות בהתאם לסיכונים הבטיחותיים המאפיינים תחום זה ויוזמות בעצמן נהלי בטיחות שונים, ודרכי אכיפה שוטפות פנימיות לארגון.

במקרים רבים בוחרים מנהלים בחברות ובבתי עסק פרטיים לשכור את שירותיו של יועץ בטיחות בעבודה, יועץ בטיחות אש ויועצים נוספים המתמחים ספציפית בסכנות הפוטנציאליות הקיימות ב אותו תחום עיסוק. לא תמיד מחויבת החברה בהעסקת יועצי בטיחות בעבודה, ולעיתים עושים זאת מנהלי החברה במטרה להתכונן לביקורות מטעם המדינה, או במטרה לבנות מערך בטיחות מפורט ואפקטיבי אשר אכן יוריד למינימום את הסיכונים הבטיחותיים אליהם נחשפים העובדים מדי יום. בכל מקרה, זה צריך להיות ברור כשמש לכל בעל עסק או מנהל כי בתחומים רבים, ובמיוחד בבתי עסק ומפעלים בהם נעשה שימוש יומיומי בציוד ומיכון כבד ו/או בכימיקלים מסוכנים – אי אפשר להתכונן ולהיערך יתר על המידה בכל הנוגע לבטיחות העובדים. אף מנהל אינו יודע את כל רזי עולם הבטיחות בעבודה ותמיד יש מקום לייעוץ חיצוני ומקצועי, כזה אשר יוודא כי בטיחות העובדים אכן עומדת בראש מעייניו של הארגון.

 

אם כן – מהו מקומה של המדינה להתערב בכל הנוגע לבטיחות במקום העבודה? התשובה היא כי התערבות זו היא כל כך מתבקשת ובסיסית עד כי לא ניתן להתווכח עם הלגיטימיות שלה. בתור עובדים, מנהלים ובעלי עסקים כאחד, האינטרס שלנו כבני אדם הוא לשמור על הבטיחות של כולנו במקום העבודה, ואחת הדרכים האפקטיביות ביותר לעשות זאת היא באמצעות התערבותה השוטפת של המדינה בתחום זה.

לאוס בניית אתרים קידום אתרים אורגני

Call