בטיחות אש היא ללא ספק מהנושאים המרכזיים, המוכרים והחשובים ביותר בתחום הבטיחות בעבודה. סכנות אש פוטנציאליות מאפיינות כמעט כל מקום עבודה באשר הוא (כמו גם כל בית או מבנה באשר הוא), כאשר במקומות עבודה רבים סכנות האש הפוטנציאליות אף רבות וחמורות יותר מאשר במקומות אחרים (חישבו, לדוגמה, על מפעלים בהם נעשה שימוש בכימיקלים דליקים כחלק אינטגראלי מתהליך הייצור…). מסיבה זו מושם דגש של ממש, בתוך עולם הבטיחות בעבודה, על הנושא של בטיחות אש. דגש זה בא לכדי ביטוי גם בהדרכות בטיחות באש מיוחדות המועברות במקומות עבודה רבים . להלן כמה מהנושאים העיקריים המועברים במסגרת הדרכות בטיחות באש במקום העבודה, נושאים אשר אולי ישפכו מעט אור על החשיבות והבהילות של נושא זה, לו ראוי להעניק את מירב תשומת הלב האפשרית –

 

מהות הסיכון הכרוך באש – הדרכות בטיחות באש תמיד כוללות את ההסבר הכללי והחשוב כל כך בנוגע למהות האש והאופן בו היא "פועלת" אשר הופך אותה למסוכנת כל כך. הסבר זה כולל כמובן את מה שמכונה "משולש האש" – העובדה כי אש תלויה בשלושה גורמים מהותיים – חום, חומר וחמצן. ובהתאם – שיטות כיבוי בסיסיות ונפוצות אשר מהוות תגובת נגד לשלושת גורמי האש הבסיסיים. למעשה, מדובר בידע אשר צריך להיחשב כידע כללי והכרחי, כזה שחשוב שכל אדם באשר הוא יכיר, לא רק עובד במקום העבודה…

 

נתונים כלליים בתחום – חלק "כללי" נוסף במסגרת הדרכות בטיחות באש כולל לרוב הצגה של נתונים רלבנטיים עיקריים בתחום זה, דוגמת סטטיסטיקות בדבר תאונות עבודה בארץ הקשורות באש, מושגים מקצועיים וכלליים שונים בהם נעשה שימוש בתחום הבטיחות באש וכו'.

 

הכרת גורמי הסיכון הייחודיים לסביבת העבודה – על העובדים להכיר ולהיות מודעים לגורמים הקיימים במקום עבודתם בעלי הפוטנציאל הגדול ביותר לגרימת סכנת אש מכל סוג באשר הוא. היכרות הסכנות האורבות לנו היא שלב בסיסי והכרחי לצורך בניית מערך אפקטיבי של בטיחות באש במקום העבודה.

 

סוגי דליקות – קיימים סוגים שונים של דליקות ושל אש, וחשוב להכירם, לדעת לזהותם  ולהבין איזה מהם רלבנטי יותר עבור מקום העבודה שלנו. בנוסף, כוללות הדרכות בטיחות באש לרוב גם הסברים בדבר האופן בו מתנהגים האש, העשן והחום במהלך שריפה מסוגים שונים.

ציוד ומערכות לכיבוי אש – לאחר שמסיימים להכיר מקרוב ובצורה מספקת את הסכנות השונות הכרוכות באש וכיצד לזהותן, לומדים המשתתפים בהדרכה כיצד להתמודד בפועל עם מצבים של סכנות בטיחות אש – מהו הציוד המקצועי והמגוון הקיים במקום העבודה לצורך התמודדות עם סכנות אש שונות וכיצד להפעיל ולתפעל ציוד זה, מהן שיטות הכיבוי המרכזיות והעיקריות בהן יש לעשות שימוש (דוגמת בידוד, קירור, השנקה וכד'), מתי והיכן מתאימה כל אחת מהשיטות, כיצד מפעילים ציוד מגן בזמן דליקה (לצורך הגנה עד שהדליקה תכובה).

 

התנהגות במצבי חירום – כיצד עלינו להתנהג בזמן מצב חירום הקשור לדליקה או סכנת אש אחרת כלשהי? מלבד להתמודדות עם הדליקה עצמה – כיצד לנהוג בהכוונה של אנשים אחרים? האם ולאן להתפנות בעצמנו? מהו סדר הפעולות הנכון? וכד' – התמודדות עם מצבי חירום אינה דבר פשוט, גם אם אנחנו יודעים את כל הנהלים בעל פה. מעבר על דרכים אלו בהדרכה וביצוע מספר תרגולים מעלה משמעותית את הסיכויים לכך שבמקרה הצורך אכן נדע לפעול בצורה נכונה ומתאימה.

 

חשמל – כמובן שחשמל הוא נושא נרחב בפני עצמו בעולם הבטיחות בעבודה, אך לנושא זה קשר ישיר גם לתחום של בטיחות באש. מה מאפיין שריפות חשמל? מה גורם להן בדרך כלל? כיצד ניתן למנוע אותן? כיצד עלינו להגיב ולהתמודד במקרה של שריפת חשמל? כל אלו הם נושאים חשובים ביותר שחייבים להיות במודעות של כל אחת ואחד מן העובדים במקום עבודה בו קיים פוטנציאל לשריפות חשמל.

 

הדרכות בטיחות הוכחו כבר באינספור ארגונים, בתי עסק ומקומות עבודה כאמצעי יעיל ביותר למיגור סכנות האש, ולהכנה מעמיקה וטובה של העובדים במקום להתמודדות עם מפגעי אש פוטנציאליים. כמובן שהדרכות בטיחות באש מועברות אך ורק על ידי מדריכי ויועצי בטיחות אש מקצועיים אשר עומדים בכל הדרישות והתקנים של שירותי הכבאות וההצלה.

לאוס בניית אתרים קידום אתרים אורגני

Call